Uitvaart
De parochiepriester is u graag tot steun bij een overlijden. Zijn naam mag daarom eigenlijk niet ontbreken op uw bellijst. Hij neemt na ontvangst van het bericht zo spoedig mogelijk contact op om eventueel nog bij de overledene te bidden. Ook gaat hij een afspraak maken voor een gesprek ter verdere voorbereiding van de uitvaart.
De uitvaartliturgie – de overgang naar een nieuw leven
De christelijke boodschap van het eeuwig leven plaatst de dood in een heel ander licht.
De dood is niet meer een definitief afscheid, maar een tijdelijke scheiding, een overgang naar nieuw leven bij God. Met Pasen vieren wij dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood.
En wij mogen in zijn opstanding delen! Een uitvaartdienst in de kerk is daarom altijd een ‘Paasviering’. Al kijken wij terug op het leven van de overledene, wij blijven er niet bij stil staan. Als geloofsgemeenschap kijken wij ook naar de toekomst. Daarom vertrouwen we onze dierbare aan God toe.
De uitvaartliturgie is rijk aan symboliek en betekenis. Zang, woord en rituele handelingen grijpen in elkaar en vormen een rustgevende eenheid. Het lichaam van de overledene wordt met zang en gebed op waardige wijze begroet in de kerk. Het kruis wordt vóór de kist meegedragen; niet alleen als teken van de dood, maar vooral als teken van de overwinning erop. Het lichaam van de overledene wordt geplaatst tussen kaarsen en bij het licht van de Paaskaars. In het openingswoord worden de familie en de andere aanwezigen begroet. De gevoelens waarmee we de overledene naar de kerk hebben begeleid komen tot uitdrukking.. Dan wordt de Bijbelse boodschap verkondigd, waardoor wij troost en hoop van Godswege ontvangen. Vervolgens slaat de priester in zijn overweging een brug tussen het leven van de mens en die Bijbelse boodschap.
Muziek in de uitvaart liturgie
In veel parochies is een koor van vrijwilligers aanwezig dat met grote trouw de zang in de liturgie verzorgt. Tegen de achtergrond van het eigen karakter van de uitvaartliturgie ligt het voor de hand via de parochie dit koor met specifiek repertoire te benaderen voor het verzorgen van de liturgie. Waar dit niet meer mogelijk is, is een organist met eventueel een cantor een goed alternatief. Hetzelfde geldt voor vocale of instrumentale solisten of ensembles, weliswaar met aangepast repertoire, passend binnen de liturgie. Goed overleg met de parochiepriester is in deze gewenst!
Eigen inbreng?
Een veel gestelde vraag is wat men als familie zelf kan inbrengen in de uitvaartliturgie. In overleg met de parochiepriester is heel veel mogelijk. De sfeer van de kerk en van de liturgie vraagt als vanzelf erom dat het een en ander past in een weloverwogen opbouw van de viering. Het zal niemand zal verbazen dat het in de kerk uiteindelijk gaat om een afscheid in geloof!
Begeleiding naar begraafplaats of crematorium
Als de familie dat wenst, zal de priesters graag bereid zijn de overledene aansluitend aan de kerkdienst naar de begraafplaats te begeleiden. Begeleiding naar het crematorium (aansluitend aan de kerkdienst) is minder gebruikelijk.
Vind er alleen een dienst in het crematorium plaats (dus zonder voorafgaande kerkdienst) kan de priester gevraagd worden in een Woorddienst voor te gaan. Van de priesters mag altijd een geloofsviering verwacht worden: zijn bijdrage zal bestaan uit lezing en verkondiging van de Heilige Schrift, gebed en de gebaren van de ‘laatste aanbeveling ten afscheid’.
Begraven of cremeren?
Hoewel begraven de langste traditie kent in de katholieke kerk, zijn er ook goede argumenten te vinden voor een crematie (bv. als er niemand te vinden is voor het grafonderhoud).
Voor de rouwverwerking is het in de meeste gevallen wel goed, om een concrete plaats te hebben. Dat kan een graf zijn of een urnengraf. De kerk ziet liever niet het verstrooien van de as.
Op het kerkhof van Oud Geleen zijn wij trots, om u een nieuwe mogelijkheid aan te kunnen bieden: De as-begraving. Op het zogenaamde Veld van Afscheid, dat met een kunstwerk is aangeduid, kunt u de as van uw dierbare (zonder urn) laten begraven. De precieze plaats van de as-begraving is in een coördinatensysteem vastgelegd zodat u altijd weet waar uw dierbare rust.
Het vanuit de kerk afscheid nemen van een overledene is geen sacrament, maar wel een liturgische viering die een belangrijk moment markeert. Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis, die vaak zorgt voor gevoelens van onmacht en verwarring. Als parochiegemeenschap willen we dan graag van betekenis zijn. Dat kan met het verzorgen van een uitvaart vanuit de kerk of een gebedsviering in de aula van een crematorium of begraafplaats.
Als een dierbare overlijdt, neem dan eerst contact op met de uitvaartondernemer. Hij/zij zal contact opnemen met de parochie om in overleg een tijdstip voor de uitvaart vast te leggen. Daarna zal een lid van het pastoraal team contact opnemen om een afspraak te maken om samen de uitvaart voor te bereiden. Zowel een eucharistieviering als een gebedsdienst behoort tot de mogelijkheden al naargelang het beste aansluit bij de situatie. Daarbij is ook eigen inbreng van familie of vrienden van de overledene altijd mogelijk. Samen met u en in goed onderling overleg werken we toe naar een waardig afscheid van uw dierbare.
Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie?
Neem dan contact met ons op.
............................................
Begraafplaats:
REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN R.-K. Parochie HH. Marcellinus en Petrus te Geleen
Contact en informatie begraafplaats Lutterade (gelegen aan de Groenseykerstraat 1)
Locatiebeheerder: Dhr. Jan Dols.
Telefoon: 06 - 50 50 35 24
Werkdagen: van 09:30 – 17:00
E-mail: begraafplaatslutterade@gmail.com
Bankrekening begraafplaats: NL84 RABO 0170 511 642
Bezoekers: De begraafplaatsen zijn dagelijks geopend en voor bezoekers toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
…...................................................
Contact en informatie begraafplaats Oud-Geleen (gelegen aan de van Banninglaan 108)
Locatiebeheerder: Dhr. Guus Hendrix.
Telefoon: 06 - 19 78 55 49
Werkdagen: van 09:30 – 17:00
E-mail: begraafplaatsoudgeleen@gmail.com
Bankrekening begraafplaats: NL50 RABO 0300 866 771
Bezoekers: De begraafplaatsen zijn dagelijks geopend en voor bezoekers toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
.........................................................
NB : Administratieve zaken neem Contact op het parochie kantoor.
Wat doen wij bijā¦
Kunt u in voor dringende aangelegenheden zoals ziekenzalving of overlijden op dat moment niemand bereiken, dan kunt u bellen naar de zusters in de Molenstraat(046-4789500). Zij proberen voor u een priester te bereiken.
Wij helpen u graag
Heeft u een vraag of een opmerking? Via onze contactpagina kunt u een bericht achterlaten of contact met ons opnemen via de beschikbare contactgegevens.
Contact